vysoké školy

Stockholm

Ing. Radka Nováková

Author's photo

Radka Nováková obdržela inženýrský titul na VŠCHT Praha, kde je v současné době studentkou doktorského studia na Ústavu kovových materiálů a korozního inženýrství. Kromě vědomostí z oboru chemie však během studia získala i další cenné zkušenosti. Především její výjezd do Švédska a následné vedení školního Erasmus klubu jí změnilo život a významně ovlivnilo její další životní kroky. Právě proto sebrala odvahu, kandidovala a nyní předává své zkušenosti dalším mladým lidem z pozice presidentky Erasmus Student Network Czech Republic.

Tři a půl roku zpátky jsem podruhé v životě nastoupila na pražské Ruzyni do letadla. Jenže tentokrát jsem neměla doprovod, který by mě držel za ruku a dával pozor, abych se neztratila. Tentokrát to nebyly desetidenní prázdniny s dědou a babičkou na Krétě. Tentokrát jsem v tom byla sama. Alespoň v tu chvíli, kdy jsem prošla kontrolou zavazadel. Tři a půl měsíce v cizí zemi, úplně sama. A to jsem si ani nebyla jistá, že se vůbec domluvím, až z toho letadla zase vylezu.

Říká se, že první krok je vždycky nejtěžší a je v tom velká pravda. Ale když se člověk přemůže, získá neuvěřitelně mnoho zpátky – v tom je životní zkušenost. Životní zkušenost, když jsem odjela jen tři a půl roku zpátky? Udělat jednou ten první krok znamená zjednodušit si spoustu těch dalších. Pár měsíců pod křídly Erasmu mi dodalo odvahu zkoušet znovu. Protože Erasmus dělá studium v zahraničí snazší – stojí za vámi vaše univerzita, čeká vás kolej a víte do jaké třídy zamířit na první hodinu. A tak se příště klidně pustíte i do něčeho většího, děláte věci, o kterých byste předtím ani nevěděli. Já byla na stáži v Indii, učila se jak na lidi v různých koutech Evropy, zmeškala jsem let v Abú Dhabí, vedla studentský Erasmus klub, potkala inspirativní lidi, získala jsem nadhled a pokoru.

Dnes už ani nevím, kolikáté letadlo bude to, do kterého nastoupím příště. Jet na návštěvu občas znamená překonat nejedny hranice. Ale stojí to za to. V cíli na mě totiž čeká švýcarské fondue, francouzská bageta, švédský losos, bavorská snídaně, italské špagety, bruselské hranolky, rakouské špecle, indické naan – obvykle v zemi, kde jedí něco zcela odlišného. Můj život se obrátil vzhůru nohama. A tak jsem teď tady, opouštím nedodělaný doktorát, jednou nohou v opravdové práci a druhou tak různě.

Zase na začátku, další první krok. Tak jdem, ne? Stojí to za to. Vždyť už jsem podruhé president ;-)