odborné školy

Larnaka

Jakub Březina

Author's photo

Jmenuji se Jakub Březina, v současné době jsem studentem 1. ročníku nástavbového studia na Střední odborné škole obchodu a služeb v Olomouci.

V roce 2014 jsem se účastnil stáže v programu Erasmus+ s názvem Rozmanitosti kyperské kuchyně (č. 2014-1-CZ01-KA102-000336), v té době jsem byl žákem tříletého učebního oboru Kuchař/Číšník, zaměření Kuchař.

Už na základce jsem věděl, že „Štursovka“, což je mezi studenty zkrácený název školy, na kterou chodím, je velmi aktivní v organizaci mobilit a pro žáky zařizuje stáže v zahraničí. Proto jsem se už v osmé třídě rozhodl, že chci studovat právě na této škole a třeba si mi podaří se stáže účastnit. Nakonec to klaplo a byl jsem vybraný na třítýdenní pracovní pobyt v kyperské Larnace.

Stáž byla zaměřená na rozvoj pracovních dovedností, získání nových zkušeností a odborných znalostí. Pracoval jsem v hotelovém komplexu Sun Hall přímo na pláži. Bylo to super, učil jsem se připravovat pokrmy kyperské kuchyně, hlavně musaka byla skvělá, dělali jsme taky různé omáčky a dresinky, čistili mořské plody a ryby.

Ze začátku to bylo trochu náročné, měl jsem problémy s angličtinou, ale pak jsem se rozmluvil a šlo to, no, a když bylo úplně nejhůř, slovník v mobilu to vyřešil, taky naše doprovodné učitelky nám ochotně pomáhaly s překladem, takže nakonec „no stress“J.

Kuchaři v Sun Hall byli perfektní, hlavně šéfkuchař George se nám dost věnoval, ukazoval, jak se na Kypru vaří, jaké suroviny a hlavně směsi koření používají. Učili nás, jak marinují zeleninu a připravují čerstvé ryby a další mořské plody. Všichni byli přátelští a s některými jsem i teď v kontaktu.

Kromě pracovních aktivit jsme měli naplánované i další činnosti, jezdili jsme na výlety, koupali se v moři, hráli různé hry. Bylo to prostě skvělé, vůbec se mi nechtělo jet zpátky do školy. Práce mě bavila a parta dalších studentů byla fakt dobrá, i doprovodné učitelky byly v pohodě, dost se o nás staraly, takže tam opravdu bylo moc fajn.

Na co vzpomínám nejvíc? Asi na výbornou atmosféru, která na stáži panovala, kyperští zaměstnanci se moc nehoní, všechno je dost „slow“, nikdo se nevzteká, nemračí a pořád je veselo. K tomu určitě přispívá i skvělé počasí a teplá voda v moři.

Stáž mě ovlivnila hodně. Původně jsem se chtěl vyučit a jít pracovat, nakonec jsem se ale rozhodl dodělat si ještě maturitu a zlepšit své odborné znalosti. To se mi docela daří, na podzim 2016 jsem se účastnil dalšího projektu PročByNe europoslankyně Dlabajové. Bez absolvování stáže programu Erasmus + bych si na to netroufl. I tato zkušenost byla super, kromě stínování michelinského kuchaře Romana Pauluse v hotelu Alcron v Praze jsem odjel na čtyřdenní pobyt v Bruselu, kde jsem mohl předvést své kuchařské umění a navštívit Evropský parlament.

Co doporučit ostatním, kteří třeba váhají, jestli někam vyjet? Určitě jeďte, já jsem si to užil moc. Lidi kolem mě byli skvělí, nakoplo mě to i v učení, chci být výborným kuchařem, no a třeba jednou získám i michelinskou hvězdu.