odborné školy

Margherita di Savioa

Lukáš Pobořil

Author's photo

Já jsem přesvědčený, že každý mladý člověk/student by měl absolvovat zahraniční stáž. Otevírá to mladým lidem nové obzory a pomáhá jim pochopit, jak to funguje někde jinde. Potom se dokážou mnohem jednodušeji rozhodnout, kde chtějí v budoucnu být. Stávají se otevřenější novým věcem a také poznávají nové lidi a nové zvyklosti, což je vždycky benefit.

Odborné pracovní stáže se Lukáš Pobořil zúčastnil v roce 2004 jako žák oboru kuchař na Střední škole společného stravování, Ostrava – Hrabůvka. Jeho cílovou destinací bylo italské město Margherita di Savioa a konkrétně čtyřhvězdičkový hotel Itaca, zaměřený převážně na obchodní klientelu. Hotelová restaurace, kde Lukáš při stáži pomáhal, byla specializovaná na přípravu mořských plodů. Po dobu stáže v hotelu probíhaly konference a pracovní setkání.

Pracovní činnost, které se Lukáš při stáži věnoval byla zejména asistence italským kuchařům při přípravě pokrmů. Poprvé si zde zkusil přípravu pravých italských těstovin, čerstvých ryb a mořských plodů. Kolektiv v kuchyni byl italský a velmi přátelský. Kuchyň byla velká a moderně vybavená. Pohodová mentalita Italů v té době Lukáše překvapila, stejně jako závěrečná akce, kterou pro stážisty uspořádala hostitelská organizace za účasti starosty a dalších hostů.

Pracovní zkušenost ze zahraničí měla zásadní dopad na Lukášův život, neboť nyní již osmým rokem působí v Irsku, kde pracuje na pozici F&B Operations Manager, v hotelu Johnstown Estate v Enfieldu. Hlavní přínos stáže vidí Lukáš právě v motivaci k dalšímu působení v zahraničí. Za několik týdnů stáže pochopil, jakým způsobem ho práce v Itálii obohatila, a již před maturitou věděl, že chce i po ukončení školy pracovat mimo Českou republiku.